Brief van een getuige

on

Pijpelheide, 6 mei 2017

Huwelijk Jan & Evi

Er is niets moeilijker dan een tekst schrijven én voorlezen voor 2 mensen die je graag ziet op de mooiste dag van hun leven.

Als getuige van Evi kreeg ik deze loodzware taak. Ik zou iets over de liefde moeten zeggen en hoe mooi het allemaal is. Over samen bootje varen of zoiets en snel kindjes kopen, denk ik.

Dat zou ik heel poëtisch kunnen verwoorden, rozengeur en maneschijn, weet je wel, en elke dag ontbijt op bed.

Maar ik neem mijn taak als getuige hier vandaag heel ernstig en hoewel ik weet dat Jan en Evi elkaar heel graag zien, voel ik me toch ook verplicht hen enigszins voor te bereiden op wat komen zal.

Een heel wijs man, hier trouwens aanwezig, zie ooit: een huwelijk is geslaagd wanneer het af en toe goed gaat. Ik zou het nu persoonlijk iets positiever formuleren, maar los daarvan zit er wel een kern van waarheid in. Want Jan en Evi, dat bootje waarover ik het daarnet had, zal soms onvermijdelijk vastlopen op een of andere denkbeeldige zandbank. Dan is het alle hens aan dek om dat bootje recht te houden en weer op koers te krijgen.

Een huwelijk is hard werken, elke dag. Het is ruzie maken, elkaar vanalles verwijten en kwalijk nemen. Het is dingen zeggen en doen waar je achteraf spijt van hebt. Het is soms allesbehalve wat je ervan verwachtte …

Maar Jan en Evi – voor de moed jullie helemáál in de schoenen zakt – geloof mij wanneer ik zeg dat élke ruzie, élke discussie en élke traan het allemaal meer dan waard is. Als de liefde sterk genoeg is, komt het altijd weer goed en krijg je de romantische avondjes met kaarslicht en rozenblaadjes in bad er zomaar bij.

Maar jullie zullen er zelf voor moeten zorgen door alert te zijn en op tijd het kleinste gaatje in jullie bootje op te merken en er dan ook direct samen een stop in te slaan. 

Als ervaringsdeskundige kan ik helaas alleen maar raad geven. Daarom zou ik willen eindigen met 2 werkwoorden: communiceren en genieten.

Met communiceren bedoel ik praten met elkaar, écht praten. En niet alleen als de emmer overloopt, maar vooral daarvoor. Met genieten bedoel ik de dag plukken, elke dag beseffen hoe mooi het leven is en vooral beseffen wat je allemaal hebt om gelukkig te zijn, samen genieten van en met elkaar. 

 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Samaja schreef:

  Mooi! Ik heb vorig jaar ook een woordje moeten placeren op het huwelijk van een goede vriendin en net als jij heb ik het niet alleen over regenbogen en zonneschijn gehad. Zo is het leven nu eenmaal niet. Je hebt dat heel mooi verwoord.

  Liked by 1 persoon

 2. Caroline schreef:

  Mooi Lies! En vooral waar …

  Liked by 1 persoon

 3. Geschreven door een ervaringsdeskundige 😉

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s